Michaël Riche-Villmont este un scriitor al misterelor şi, în acelaşi timp, al spiritului nobiliar şi cavaleresc. Autor de literatură hispano-franceză, a scris şi publicat lucrări, romane şi articole istorice, având ca subiect cavalerismul medieval francez şi iberic şi ordinele cavalereşti.
El este şi autor de romane poliţiste, de dragoste şi acţiune, bine cunoscute datorită stilului inconfundabil de a crea o succesiune logică şi coerentă între evenimentele şi acţiunile petrecute în evul mediu şi urmările lor din zilele noastre. În cărţile lui, personajele medievale interacţionează, prin mijloace misterioase, uneori magice, cu eroi de astăzi, generând întâmplări deosebite, iar aventurile cavalereşti determină, peste timp, desfăşurarea unor acţiuni poliţiste, în zilele noastre.
Demn de remarcat, subiectul unuia din romanele sale, ”Fantomele din Tarragona”, care prezintă istoria (creată de autor) a finei contelui de Barcelona Ramon Berenguer IV, tânăra Melissa Isabela de Salou, a devenit adevărată legendă iberică și a generat înființarea unei rute turistice (cultural-istorice) în provincia Tarragona/Costa Dorada: https://www.lostesorosdelahistoria.com/tarragona.html
Recurgând la ficţiune, el descrie evenimente şi personaje reale din perioada medievală, utilizează expresii verbale adecvate epocii, ceea ce face ca cititorul să trăiască atmosfera vremurilor de mult apuse. Iar misterul şi neprevăzutul fac aproape normală călătoria imaginară din lumea secolelor trecute, în lumea noastră, cu bunele şi relele ei. Totodată, logica şi naturaleţea acţiunilor eroilor cărţilor sale îl fac pe cititor să pătrundă firesc în lumea spiritelor, să le înţeleagă prezenţa în lumea materială ca pe un fapt firesc. Deşi spiritele misterioase, fantomele care se materializează, induc teamă, în cărţile autorului spiritele sunt benefice, luptă cu răul pentru salvarea celor în primejdie.
Şi, folosind ca pretext prezentarea unor aspecte de viaţă din zilele noastre, ale urmaşilor vechilor cavaleri, autorul pune în oglindă valorile spirituale şi modul de viaţă tradiţionale, cu cele de astăzi, lăsând cititorul să le aprecieze, să le accepte sau să le respingă.
Păstrând caracterul de romane poliţiste şi cavalereşti, autorul descrie adevărate poveşti de dragoste, cu eroi cavaleri şi castelene, cu urmaşii lor, poveşti misterioase în care, din nou, apar magia şi paranormalul.
Multe din întâmplările descrise în cărţi, multe din personajele istorce, au o bază reală, ceea ce face romanele şi mai atractive. Autor franco-hispanic, Michaël Riche-Villmont pune în evidenţă istoria bogată, eroică, a ţinuturi iberice şi france, a locuitorilor acestora, a familiilor nobiliare care au participat la scrierea istoriei.
Şi nu în ultimul rând, mulţi din eroii cărţilor lui Michaël Riche-Villmont sunt animăluţe, simpatice, iubitoare, care luminează şi însufleţesc atmosfera domestică a prietenilor lor, oamenii.
Interesante, atractive, chiar documentare, romanele autorului te cuceresc de la primele pagini, iar surprizele şi neprevăzutul te ţin în tensiune, purtându-te de la sentimente şi trăiri dramatice, la mari satisfacţii, alături de eroii principali. Eroi care devin parte din trăirile şi amintirile tale şi după ce ai terminat de citit, oricare din cărţile acestui autor.
Deşi romanele autorului sunt cărţi de ficţiune, prin elementele documentare, istoric atestate, ele se constituie o cronică a primei cruciade creştine, a înfiinţării ordinelor cavalereşti(Ordinul templier şi Ordinul cavalerilor de Malta), fiind cărţi de referinţă în acest domeniu.
Cărţi de viaţă, de dragoste şi acţiune, ce determină sentimente şi trăiri profunde, romanele autorului Michaël (Miguel) Riche-Villmont devin parte a vieţii sociale din locurile unde se desfăşoară acţiunea. „Fantomele din Tarragona”, de exemplu, a determinat organizarea unor trasee turistice în provincie, care se derulează pe urmele eroilor Melissa Isabela şi Lὀpez. De asemena, „Dragoste şi mister în Barcelona” se constitie ca un adevărat ghid la frumosului şi misteriosului oraş Barcelona, cu legendele lui urbane.
De aceea, cărţile lui Michaël Riche-Villmont nu trebuie să lipsească din biblioteca personală, ele devin, prin personajele lor, parte din trăirile cititorului oriunde s-ar afla el, frumoase, misterioase, pline de neprevăzut. Admin
*
Michaël Riche-Villmont este unul dintre cei mai citiţi scriitori de literatură hispano-franceză. Specializat în istorie medievală, de formaţie istoric şi jurist, el abordează, în romanele sale, subiecte poliţiste şi cavalereşti. Cărţile lui sunt ideale pentru vacanţe şi relaxare, pline de romantism, acţiune, magie orientală şi suspans. Citind oricare dintre cărţile autorului, pătrundem atât în universul cavalerismului medieval, cât şi în cel al urmaşilor acestora, cei din zilele noastre. Abordând teme atât de interesante, ele descriu viaţa unora din cavalerii reprezentativi ai evului mediu francez, templieri şi ospitalieri, aventurile lor pe timpul cruciadelor creştine şi iubirile romantice din acea vreme. Aventuri poliţiste şi iubiri care continuă, prin urmaşii lor şi în zilele noastre. Specificul autorului este acela că în toate cărţile sale îmbină şi conexează acţiunile medievale cu cele ce se petrec în prezent, creând o cursivitate logică, atractivă, cu suspans, mistere şi magie. Toate, de ieri şi de azi.
Scriitorul Michaël (Miguel) Riche-Villmont este autorul mai multor romane beletristice cu tematică istorică, ce au ca subiect cavalerii Ordinului Ospitalier (Ioaniţi) şi Cavalerii Templieri, fiind un pasionat şi bun cunoscător al subiectului . Iar seria lucrărilor ce au ca teme cavalerismul medieval continuă, cărţile ce sunt în pregătire descriu alte fapte eroice ale personajelor principale din cărţile deja apărute. Autorul a călătorit în zonele geografice in care istoria a derulat faptele istorice ale ordinelor cavalereşti. Documentarea sa depăşeşte căutarea în biblioteci, cuprinde şi experienţe care reconstituie principiile şi atmosfera spirituală a ordinelor Cavalerilor Sfântului Ioan şi Cavalerilor Templieri. Bine documentat, folosind ficţiunea, îmbinând acţiunea cu poveşti de dragoste, autorul reuşeşte să ne aducă, prin cărţile sale, în atmosfera de capă şi spadă, în care binele învinge întotdeauna.
OPINIE, Dan 22 iunie 2015
În căutările mele, prin librăriile on line, pentru descoperirea de noi cărţi interesante, din genul celor poliţiste, de acţiune, am găsit cu surprindere romanul „Fantomele din Tarragona”, al scriitorului Michael Riche-Villmont. Ceea ce m-a incitat să lecturez cartea a fost recenzia acesteia, prezentată pe blog, după care am început să citesc romanul, tot mai plăcut surprins nu numai de conţintul acestuia, ci şi a stilului autorului şi a modalităţii de abordare a suiectului. Viaţa eroilor de legendă catalani din vremurile medievale, Melissa şi Lopez, o succesiune de drame şi momente de dragoste, ne este descrisă prin ochii, gândirea şi trăirea unui medic francez din zilele noastre. Am trăit şi eu emoţiile, temerile, dramele şi bucuriile eroilor, alături de vechea familie de Vetéro, de lângă Tarragona, descrise de medicul Phillip de Chamont.
Stilul în care sunt descrise momentele dramatice, de mare tensiune, pline de suspans şi, uneori, de magie, nu este violent, negativist, ci îmi sugerează speranţa în binele învingător, făcându-mă să particip la acţiune ca un adevărat personaj al cărţii. Autorul evită descrierea scenelor violente, sângeroase, ceea ce mi-a făcut lectura plăcută.
Însă am descoperit o madalitate aparte, specifică autorului de a abordare a subiectului istoric, fapt pe care l-am remarcat, poate şi mai pregnant, şi în unele dintre celelalte romane ale sale: „Sceptrul cavalerilor ospitalieri” şi „Chemarea templului secret”. El pune în oglindă viaţa personajelor din perioada, spun eu romantică, a caballeros hidalgos, cu cea a celor din zilele noastre. Cu descrierea modului de viaţă cu specificul fiecăreia din cele două perioade istorice despărţite de sute de ani, cu mentalitatea şi valorile morale şi spirituale caracteristice vremurilor, lăsându-ne nouă, cititorilor, posibilitatea şi, desigur, opţiunea de a le cunoaşte, înţelege şi accepta. Michael Riche-Villmont dovedeşte nu numai o bună cunoaştere a vremurilor medievale, ci şi o analiză subtilă a mentalităţilor din zilele noastre. Am văzut acest lucru din modul în care îmbină elementele stilului de roman poliţist cu cel de roman istoric.
Mi-a plăcut şi faptul că, folosind ficţiunea, autorul descrie fapte şi evenimente istorice reale, cu personaje reale din istoria medievale, pentru a ne prezenta într-o formă atractivă, plină de suspans şi mister, evenimente cu impact istoric, ezoteric şi spiritual: înfiinţarea ordinului cavalerilor de Malta şi înfiinţarea ordinului cavalerilor templieri. Am aflat din cărţile autorului momente inedite din viaţa fondatorilor acestor ordine cavalereşti, condiţiile în care au apărul ordinele, dar şi momente din viaţa de astăzi a unora din urmaşii cavalerilor fondatori. Stilul romanţat şi ficţiunea m-au făcut să tăiesc acele vremuri şi să cunosc o filă dintr-o altfel de istorie a bravilor locuitori din Spania şi a Franţa.
De aceea sunt bucuros că l-am descoperit pe Michael Riche-Villmont, un autor romantic, dar incitant, care m-a purtat într-o lume a acelor evenimente misterioase. Am călătorit, condus de autor, cu gândul, cu inima şi spiritul şi m-am desprins cu greu de lumea vechilor cavaleri şi castelane, a urmaşilor lor, pentru a scrie aceste gânduri. Lume care m-a cucerit şi mi-o imaginez cu nostalgia unor vremuri de mult apuse.
Paula, Iaşi, 12.03 2016